dijous, 29 de setembre del 2011

Sisena hora

L’altre dia llegit el diari local de Montcada i Reixac, el poble on visc, i vaig veure una noticia que em va cridar bastant l’atenció.

Ocupant la major part de la portada i la primera pàgina de La Veu de Montcada i Reixac sortia un tema de interès per a tots els que pertanyem o pertanyerem al món de l’educació i tema d’actualitat per a tothom, les retallades econòmiques en educació. Que afecten tant a les escoles bressol públiques fins a la secundaria.

Concretament a Montcada i Reixac, estaven construint el nou institut Montserrat Miró i les obres de l’edifici, que ja haurien de estar començades, s’han tingut que parar fins que canviï la situació econòmica.

La nostra alcaldessa, M. Elena Pérez (PSC) ha adreçat un escrit a la consellera Irene Rigau en què manifesta la seva oposició davant de la reducció de subvencions a les escoles bressol.

Per saber més aquí teniu la noticia, perquè la pogueu veure per vosaltres mateixos.

dilluns, 26 de setembre del 2011

Interactivitat

Després de veure el següent vídeo, que parla sobre la interactivitat en la xarxa crec que hi ha alguns aspectes que haig de destacar.
Edu3.cat

El primer aspecte que vull destacar es que l'ordinador és una màquina per fer càlculs però que han evolucionat i s'han convertit també en màquines per comunicar-nos entre nosaltres. Després destacar el fet que es poden llegir conceptes que estan en llocs diferents però que es comuniquen a través d'uns punts de connexió. A continuació, en diu que molts científics van imaginar coses similars a les que tenim i utilitzem avui dia, encara que els coneixements de l'època en la que vivien no els permetia portar-los a terme, fins que van aparèixer els primers hipermèdies o programes interactius als anys noranta per mitja del CD-ROM, que va ser els primers suports que contenien un nombre raonable d'imatges i música. I finalment, diu que la interacció a la xarxa, al contrari que amb un CD-ROM que només s'interactua amb un mateix, és amb molta més gent ja que es poden intercanviar informació, compartir interessos...
  
En conclusió, que la xarxa va ser creada per tal d'interactuar i compartir amb els altres usuaris i que així ens arribi la informació d'una forma més ràpida i diferent de la que estàvem acostumats.

divendres, 23 de setembre del 2011

Llenguatge i llengua

A continuació, esmentaré les definicions de llenguatge i llengua, tot havent llegit ''El lenguaje y las lenguas'' de J.Tunson, un escrit que ens van passar a classe de COED, 23/IX/2011.

El llenguatge és un medi de comunicació el qual està destinat a la transmissió de la informació, en diferents aspectes, tant a nivell parlat com a nivell corporal. En qüestió de llenguatge, l'ésser humà es troba en una situació de privilegi envers els altres animals, ja que gràcies a les senyals arribem a comunicar-nos d'una forma més complexa. Però també cal dir que els altres animals tenen els seus propis llenguatges, en són un exemple les danses de les abelles. Caldria destacar, que el llenguatge forma part del pensament ja que gràcies al llenguatge els nostres pensaments agafen forma i els podem classificar amb més facilitat.

Per altra banda, i també compaginada amb el llenguatge, està la llengua que és el codi pel qual ens comuniquem i que segons l'origen o el lloc on visquis en parles un o un altre. La desconeixença de la llengua de l'altre interlocutor ens fa incomprensibles i el missatge o la informació que volem transmetre no arriba. La llengua s'organitza en diferents nivells.




Mirant el següent vídeo desxifrem si es tracta de llenguatge o llengua.







Veiem com un humà i un dofí es transmeten informació i aquest fa allò que ella diu amb gestos. Comprenem que al dofí li han tingut que ensenyar aquesta forma de comunicar-se que significa cada gest, com ens passa a nosaltres. Però no crec que aquests gestos que formen frases senzilles, formin part d'un codi, sinó simplement una transmissió d'informació a nivell corporal. Per tant es comuniquen a través d'un llenguatge que han desenvolupat que puguin entendre tots dos. 


En definitiva, hem de saber diferenciar entre llenguatge i llengua, ja que per tal d'entendre'ns, necessitem la llengua, però aquesta no hauria aparegut sense el llenguatge. Per tant, relacionem el llenguatge com a element basic per a la comunicació però la llengua com a eina imprescindible per al ésser humà alhora de comunicar-se amb els altres. 

dimarts, 20 de setembre del 2011

Diferents perspectives

El primer dia que vam tenir classe de Comunicació oral, escrita i digital (COED), 16/IX/2011, vam començar la classe d’una forma molt dinàmica. La nostra professora, la Rosa Soler, ens va portar un recipient d’aigua i ens va fer dir què era. Cada company de classe deia la seva, uns que si un gerro, els altres una ampolla d’aigua, d’altres en deien un recipient en forma piramidal... I uns altres van començar a descriure’l deien que estava mig ple o mig buit. La Rosa ens va fer arribar a la conclusió que encara que tots veiem el mateix, i en teníem diferents formes de veure-ho, ja que el nostre llenguatge era ple paraules que enriquien el significat de l’objecte.
     
Aquest fet em va fer pensar, que si una cosa tan simple com era un gerro/ampolla d’aigua/recipient en forma piramidal ho veiem de tantes maneres diferents, temes menys simples, encara més, cadascú en veuria un punt de vista diferent. I em va fer buscar algun tema d’educació en que dues persones ho miressin des de diferents punts de vista i que cadascú amb els seus arguments defensessin les seves opinions.
  
Agafem el tema de la L.O.G.S.E, a la pàgina que posaré a continuació aparexeràn arguments en contra i a favor clicant aquíDesprés de llegir els articles veiem que es queda constatat a la conclusió que havíem arribat, que molts temes tenen diferents perspectives per veure'l. Mentre que una persona pot pensar que una cosa es positiva per algun argument, un altre pot pensar que no ho és o senzillament donant uns altres arguments per el quals creu que allò és positiu. 



Això es pot dur a terme en molts temes diferents, tant en temes transcendent (com pot ser la bellesa), com en temes d'actualitat o de més importància (com pot ser l'educació).

divendres, 16 de setembre del 2011

Presentació

Hola,

Sóc la Cristina de la Mano, una estudiant de primer d'Educació Infantil a la Blanquerna. Utilitzaré aquest bloc per fer referència a tot allò que em cridi l'atenció o sigui d’interès i estigui relacionat amb l'educació. Aquest bloc serà el medi en el qual posaré les idees que m'han impactat sobre el que he viscut, experimentat o llegit des d'un punt de vista objectiu i amb certa regularitat.

Fins aviat.