dissabte, 26 de novembre del 2011

Prezi



A la passada classe de GTIC, 24/XI/2011, vam estar veient que era el Prezi i com s'utilitzava.

Prezi no treballa amb diapositives sinó que tot esta en un pla general i es va saltant d’una informació a una altra amb un zoom i en l'ordre que el creador ho desitgi. També vam veure que era una eina online i que per tant, la pots consultar des de qualsevol ordinador connectat a internet.

Primer vam fer un prezi que treballes amb una metàfora i parléssim d'allò que volguéssim. El prezi que vaig crear jo és el següent:










Entre tots vam arribar a la conclusió de que prezi té les següent característiques:

   No té diapositives, és com un llenç.

   És online, per tant, podem accedir-hi des de qualsevol ordinador. 

   No facilita el fet de poder canviar el tipus de lletra i per això permet mantenir un estil en tot el document.

   Facilita la creació de metàfores visuals.

   Dificulta que l'orador llegeixi la pantalla. 

   Potencia l'efecte zoom.

   Dificulta la presa d'apunts.

   Fomenta la transmissió d'informació a través de les emocions. 

   No permet la incorporació de certs elements multimèdia.

   Complica el doble discurs en l'exposició.

Per acabar, he volgut fer un altre que parla sobre com és pot treballar amb prezi, és a dir, un petit tutorial sobre el que és prezi i com utilitzar-lo.




Per tant, podem veure que prezi el podem utilitzar a nivell educatiu, per explicar algunes idees utilitzant les emocions i les metàfores per arribar al nostre objectiu. Podem utilitzar prezi, per cridar l'atenció al nostres alumnes sobre qualsevol aspecte que vulguem ressaltar, i amb el fet que no fa falta utilitzar lletra sinó inserta imatges, no limitem l'edat en que pot ser vist.

Però no només el poden veure, també poden fer que col·laborin introduint alguna idea de com podríem canviar algun aspecte o introduint diferents activitats. 

Primera sessió de recitacions

A la sessió de COED, 25/XI/2011, van començar amb la primera tanda de recitacions de poemes.

Però abans de començar la nostra professora, la Rosa Soler, ens va ensenyar uns exercicis de respiració per tots aquells que els tocava recitar estiguessin més tranquils. Consisteixen en inspirar i que l'aire arribi i ompli tots els pulmons, i a continuació, expirar a poc a poc amb la boca en forma de ''A''. Això ho hem de repetir tres vegades i així ens relaxarem i tindrem la ment més tranquil·la. També podien imaginar-se que tenien una flor o un pastis que olora molt bé i olorar-la lentament.

La primera sessió va pujar molt les expectatives, ja que hi va haver molt nivell. No semblava que les participants estiguessin molt nervioses, encara que segur que els tenien per dins. Tots el poemes van estar molt bé.

A continuació, les nostres delegades ens van presentar un pòster. Amb ell van voler fer-nos reflexionar, per adonar-nos que estàvem fent i cap a on volíem anar, i que tot això no es feia possible sense la col·laboració d'uns i altres, ja que som un grup i hem de saber actuar com a tal.

En acabar vam començar amb els suggeriments que podíem fer en el nostre bloc perquè estigues el més correcte possible. Per aquest motiu va sortir una companya i vam analitzar el seu bloc dient les coses que creiem que estaven bé i d'altres que no ho estaven massa. 

Vam agafar com a referent un full que la Rosa Soler ens va repartir un dia a classe que posava els diferents idees d'avaluació. Hem de tenir en compte, si el nombre d'entrades es suficient; si expliquem el que fem a l'assignatura, tant dins de classe com a fora; si descrivim, reflexionem i aprofundim; si tenim enllaços d'interès; si hi ha mancances; si la nostra competència lingüística es correcte.

Per tant, hem vaig adonar que havíem de revisar totes les entrades algunes vegades més per tal que estiguessin el més correctes possible. Però parlant amb altres companyes em vaig adonar que no era l’única que pensava d'aquesta manera i que totes teníem bastant treball per aconseguir que el nostre bloc estigues molt bé.

dimarts, 15 de novembre del 2011

Nit de Nadal-Àngel Guimerà i Jorge

A continuació el poema que he de recitar de memòria per a la classe de COED pel divendres  2/XII/2011.

Jo vull la taula parada
com el temps que era nin
a prop de la llar fumosa
baix el sostre revellit.

[...]

Guarniu la taula ben llarga,
que hi càpiguen grans i xics,
que han nascut el Fill de l’Home,
i és nit de goig esta nit.

Traieu la vaixella fina,
les estovalles de bri,
ompliu els pitxers de roses 
com en temps que era feliç.


Guimerà i Jorge, A. ''Nit de Nadal''. Devessall de Poemes. Poetes catalans d'ahir i de sempre, de Eva Muns. Barcelona. Associació Wagneriana, 2003.


Àngel Guimerà i Jorge (1845-1924)  va ser un dramaturg i poeta de llengua catalana.

El 1874 va ingresar en el grup de la "Jove Catalunya" i va participar activament en el movimient polític i cultural que volía la instauració de l'autonomía catalana.

Va començà la seva carrera com a escriptor de tragèdies versificades l’any 1879, amb Gal·la Plàcida, i l'any 83 amb Judith de Welp, seguides de El Fill del rei i Mar i Cel, aquesta última un èxit immediat i aclaparador a nivell europeu, amb traduccions a vuit llengües. Altres obres de l'autor van ser Maria Rosa, Terra baixa i La filla del mar.

Guimerà va escriure principalment poemes dramàtics. La seva obra poètica esta recapitulada en dos llibres: Poesies (1887) i Segon llibre de poesies (1920).

L'any 1889 va tenir l'honor de presidir els Jocs Florals.

Va morir el 18 de juliol de 1924 a Barcelona.

divendres, 11 de novembre del 2011

Com editar fotografies?

A classe de GTIC (10/11/11) ens van ensenyar com editar una imatge amb el programa Gimp.


A continuació,primer la fotogradia senseeditar i després unes fotografies editades diferents de les que vam fer a classe però amb els mateixos objectius que eren.


  • Un fragment de la imatge original (Retallar)
  • Reduir el nombre de píxels del conjunt de la imatge (escalar)



  • Treure un element de la imatge (retocar), he tret una antena que hi havia al fons.


I finalment un vídeo tutorial, fet per mi, sobre com s'utilitza aquest programa.

dimecres, 9 de novembre del 2011

Com aprendre a redactar?

Després de comentar a classe (4/XI/2011) la importància que té redactar bé, ja que és un aspecte que tots utilitzem i que hem d'aprendre a utilitzar bé per tal de que els nostres escrits es puguin entendre. A continuació un resum de l'adaptació de: AMADEO,I; SOLÉ,J. (1996). Curs pràctic de redacció. Barcelona:Editorial Columna

Després de veure els tres punts bàsics que hem de tenir en compte per arribar a un redactat entenedor i correcta. Vull destacar que aprendre a redactar bé, al principi pot ser un aspecte difícil de portar a terme, però que una vegada aquest s'ha aprés, al final sortirà de forma automàtica planificar, redactar i revisar, el text totes les vegades que siguin necessàries.

Editar vídeos

L'altre dia a classe de GTIC (8/11/11) ens va ensenyar com editar un vídeo amb el programa widows live movie maker.

També vam veure les propietats d'un vídeo, i vam saber que la qualitat estadard d'un vídeo és de 720 ample i 576 llarg; que la velocitat d'aquest vídeos es de 25 fotogrames per segon. I que molts programes treuen fotogrames per segon per tal que el vídeo ocupi menys capacitat i per tant que la velocitat en bits baixi dels 2060kbps.

També vam voler saber a que equivalien les mesures amb les que es ''pesen'' els archius de l'ordinador, i són bits(b), Byte(B), KiloByte(KB), MegaByte(MB), GigaByte(GB). Per entedre millor aquesta relació cal dir que la mesura mes petita són els bits i que 8 b és 1 B. 1024 B és 1 KB; 1024 KB és 1 MB, i finalmet que 1024 MG és 1 GB. Aquest números éstan expressats en base 2, és a dir en idioma iformatic.

A contiuació un tutorial de com editar un vídeo des de aquest.


I finalment l'exemple personal d'un vídeo editat, tenint en compte els aspectes que haviem de complir.
  • Retallar-lo de manera que duri 1 minut.
  • Posar-hi una banda sonora que haureu de cercar a jamendo.
  • Aplicar-hi trasicions i efectes.
  • Posar-hi un títol d'inici, un de fial i algun sobre les imatges.
  • Gravar-ho en format WMV qualitat DVD


dilluns, 7 de novembre del 2011

Videos argumentatius

A la darrera classe de COED, del 4/XI/11. Vam començar-la veient el següent vídeo sobre una entrevista que va fer el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a Guillermo Orozco.



Després de veure-la he trobat que cal destacar alguns punts que ha dit.
  • Quan va aparèixer internet tothom va voler aprendre com s'utilitzava. Per un altre costat,  quan hi va aparèixer la televisió i la imatge no tothom va voler saber com s'utilitzava ja que es pensaven que no hi havia res per aprendre.
  • Però podem aprendre moltes coses sobre una imatge, no ens hem de quedar només amb allò que ens transmet, sinó veure les diferents informacions que ens volen donar.
  • La relació que estableix un nen amb la comunicació digital o visual va relacionada amb l'escola i la família. És a dir, si el nen té poca comunicació a casa o a l'escola aquest veurà, és la televisió. Per tant, tot influeix amb el contacte que té una persona amb la comunicació digital o visual.
  • Que a través de l'entreteniment ens arriben molts missatges i quan arribem a donar-nos compte de tots aquests missatges podem dir que som competents a nivell de comunicació digital o visual.
A continuació vam veure uns quants anuncis i els vam analitzar.
  • Galeriesel primer que apareix són uns nens dins d'una classe fosca i en silenci, de sobte comencen a esvarar-se i mostren la felicitat i l'alegria, ja que és l’hora de sortir de classe, imatges en tot moment acompanyades per la música que pretén transmetre millor el missatge i en càmera lenta per donar-li més importància.
  • Golfaquest anunci ens transmet la importància d'aquest cotxe i que amb ell series feliç per només tenir-ho. Ja que l'home d'aquest anunci és molt desgraciat però té un golf i és feliç. Amb el blanc i negre li dona importància al cotxe, i sumat amb la música clàssica li dona al cotxe un aire molt més elegant.
  • Barbie (colònia): al començament de l'anunci podem observar com un nen li diu al seu gos que seran amics per sempre però quan passa la nena amb la colònia posada el nen abandona el seu gos. Aquest anunci juga pretén convèncer de la finalitat que té el producte.
  • Seat:  una família compra un monstre que creix amb l'amor que li donen. Però arriba un moment que es fa tant gran que no hi cap al cotxe. Al principi l'abandonen però com es veuen incapaços de deixar-ho sol troben la solució de canviar-se de cotxe comprant un Seat, en el qual hi caben tots. Aquest anunci juga amb els sentiments de la gent, ja que com que relacionen estimar tant a la teva família amb comprar-te un Seat, perquè hi càpiga tot i tots. 
     



Més tard, a casa, hem vaig adonar que fins aleshores no m'havia adonat de tota la informació que pot transmetre un anunci publicitari si l'observes detalladament i tens com a referencia tots els aspectes que hem treballat anteriorment. 


Per tant, després d'haver analitzat aquest quatre anuncis i de tenir presents alguns anuncis que ens recordem, vaig arribar a la conclusió que amb aquests es passa sobre tots els valor que treballem diàriament que haurien d'estar presents per aconseguir vendre el producte. Per tant, que la comunicació digital o visual es present en nosaltres sempre i que hem d'aprendre a llegir tots els missatges que aquesta ens dóna.